Fundacja Obrony Praw Zwierząt Anaconda wraz Fundacją Ad Rem zorganizowała Dzień wegetarianizmu 18 maja w restauracji Łubu Dubu. Był to pierwszy tego typu debiut obu fundacji w takiej dziedzinie jak organizacja dnia wegetarianizmu. Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem Gorzowian, którzy przybyli do Łubu Dubu na degustację potraw wegetariańskich. Był to ważny dzień dla wegetarian i wegan z Gorzowa, mogliśmy poznać się i porozmawiać na nurtujące nas tematy. Niezwykle ważne były rozmowy z osobami, które chciałyby zostać wege, lecz brak im wsparcia czy wiedzy jak sobie radzić w codziennym życiu. Nasi przyjaciele przygotowujący potrawy wegetariańskie dzielili się swoją wiedzą i umiejętnościami w tym zakresie. Dzięki naszym wspólnym działaniom mieszkańcy naszego miasta nie muszą obawiać się krytyki i złośliwości ze strony osób jedzących mięso ponieważ i oni delektowali się daniami zaprezentowanymi podczas iwentu Ilość gości przeszła nasze najśmielsze oczekiwania Już na pierwszym bloku tematycznym, jakim była kuchnia japońska przygotowana przez Aleksandrę Karłowską, zabrakło miejsc siedzących przy degustacji zupy miso, sushi, sałatki ogórkowej. Walory smakowe kuchni naturalnej wegetariańskiej zaprezentowało polsko-amerykańskie małżeństwo wege Mateusz i Amanda Piec. Mogliśmy posmakować kotletów z cukini, kuskus z warzywami, zupy cebulowej. Dużym zainteresowaniem kulinarnym cieszył się bigos Pani Barbary Styczeń. Niestety w trakcie trwania naturalnej kuchni zaczął padać deszcz,
co uniemożliwiło niektórym pozostać do końca. Jednakże osoby najbardziej zainteresowane zostały na trzecim bloku, czyli kuchni indyjskiej. Wykwintne dania tej części świata zaprezentowało małżeństwo polsko- hinduskie Dorota Pandey- wegetarianka od 20 lat, Pawan Pandey- hinduski wegetarianin od urodzenia. Warzywa subji, zupa dahl, pieczywo paratha i deser gulabiamun zaspokoiły najbardziej wybrednych smakoszy kuchni wegetariańskiej. Produkty do dań wegetariańskich przekazały nam właścicielki sklepów ze zdrową żywnością w Gorzowie. W całej imprezie wzięło udział około 180 osób przez cały dzień. Już zapraszamy za rok.