Szkolenie z I pomocy przedweterynaryjnej

Wolontariusze ANACONDY serdecznie dziękują L.A.R.W.- usiowi, za bezpłatne przeszkolenie nas z pomocy przedweterynaryjnej. Na początku spotkania fantom do ćwiczeń był dla nas tylko kawałkiem plastiku. Jednak świetni instruktorzy Bartek i Agnieszka zmienili (w naszych głowach) fantomy, w cierpiące zwierzęta, którym trzeba pomóc. Uczyliśmy się w teorii i praktyce, jak bezpiecznie dla siebie i pacjenta przeprowadzić badanie i jak pomóc. Było więc tamowanie krwawienia, usztywnianie złamanych łap, zabezpieczanie złamań otwartych oraz najbardziej emocjonujący masaż serca i przywracanie oddechu. Na zakończenie szkolenia odbył się egzamin w terenie. Było bardzo realistycznie, np. potrącony pies leżący w przydrożnych zaroślach, a ludzie tylko stoją i się gapią. Dzięki szkoleniu doskonale wiedzieliśmy, co mamy robić.

Było fantastycznie, prawdziwe emocje: wzruszenie, adrenalina i radość, kiedy pacjent (plastikowy fantom) zaczyna „samodzielnie oddychać” po prawidłowo wykonanym masażu serca. Wielkie DZIĘKI dla instruktorów oraz Michała – Miejskiego Łowczego, który to dla nas zorganizował